Kurser

Välkommen till Monas Simskola! Vi har simkurser för alla åldrar och förkunskaper, från babysim till vuxensim. Du får en simundervisning som ger resultat och bygger på en glädjefylld pedagogik med trygga, erfarna simlärare.

Småbarnssim och simskola

Babysim

Mamma med baby

Babysim och småbarnssim

För de små barnen använder vi lekfulla övningar där barnen får vattenvana och lär sig att trivas i vattnet. Därför använder vi lek, sång och glädje när barnet lär sig de viktiga grunderna i simning och vattensäkerhet. Det viktigaste för oss är alltid att barnet ska ha roligt och känna sig tryggt i vattnet. Barnen får stänka och plaska som en viktig övning för att öva på vattenvanan. Vattenvanan är viktig för alla åldrar längre fram i babysim, småbarnssim och simskola

Simlärarna är erfarna och med pedagogiska metoder lär de ut grundläggande teknikerna för att kunna lära sig simma.

Barnen utvecklas steg för steg och de får vänja sig vid vatten på ett tryggt och lustfyllt sätt. Därför gör vi övningarna många gånger för att barnet ska känna igen sig och där sång och lek också är viktiga inslag.

För småbarnssim är några av målen:

 • Koordination och balans
 • Simma under vattnet
 • Sparka sig upp till ytan för att hämta luft
 • Ryggflyt, som är det enda läget i vattnet som man kan vila och andas på
 • Flyta på rygg och vända tillbaka till mage från rygg.
 • Hålla sig fast – i föräldern eller i bassängkanten
 • Att inte hoppa i vattnet utan att ha fått tillstånd från föräldern.

Fördelarna med att komma igång tidigt är tydliga, eftersom barnets muskler stärks och de kan röra sig smidigare i vattnet än på land. Barn som tränar i vatten får en bättre motorisk utveckling. Numera är det även en annan del som prioriteras – vattensäkerheten. Det innebär att det är viktigt att på ett tidigt stadium barnen lär sig att ha respekt för vatten.

Tips inför att börja på babysim

Här har vi samlat lite tips och råd inför att börja i babysimskola. Det är jättebra att vänja barnet vid vatten på ett roligt och lekfullt sätt. Ett tips är att bada med ditt barn hemma i badkaret. Duscha också gärna med barnet och tänk på att det inte gör något om barnet får vatten i ansiktet. Säg gärna: ”Nu kommer det vatten” så vet barnet att det ska förbereda sig. När du börjar tidigt med att vänja barnet vid vatten tycker barnet inte att det är obehagligt eller konstigt.

Vuxna

Vuxensim, 16 år – uppåt

Vuxensim är för dig som genom gruppträning vill utvecklas till en bättre simmare. Vi har också privatlektioner om du hellre intensivtränar ensam med en instruktör.

Våra grupper är små, aldrig fler än åtta personer. Inför starten får du svara på några frågor kring dina tidigare kunskaper och din målsättning. Utifrån det gör vi en personlig plan tillsammans. Vuxensim finns på flera badhus i Stockholmsområdet. Vi finns också i Göteborg, Linköping och Norrköping.

Kvinnosim

Alla har rätt att lära sig simma, oavsett bakgrund eller individuella omständigheter. Du som av någon anledning vill lära dig simma i grupper med bara kvinnor är varmt välkomna till oss.

I lugn och trygg miljö i små grupper med enbart kvinnor får du lära dig grunderna i simningen eller utveckla dina färdigheter.

Småbarnssim och simskola

På Duva Pool & Motion har vi småbarnssim och simskola som bedrivs av:

Monas Simskola

Ring: 070-373 17 82

E-post: info@monasimskola.com

Barn

Nybörjarsim Grodan 4 – 6 år

Grodans pedagogik passar för barn i förskoleåldern.

I Grodan lär sig barnet grunderna i simningen steg för steg. Att bli trygg i vattnet är det viktigaste för lusten att lära vidare och lekfulla övningar är därför första steget. Successivt går vi över till övningar som lär barnet riktiga arm- och bentag.

En del barn lär sig fort medan andra behöver längre tid på sig. Våra simlärare finns alltid i vattnet och ser till att varje barn får stöd och coachning för att utvecklas i sin egen takt. Alltid lekfullt, aldrig med tvång.

Mål

 • Ökad vattenvana
 • Grunderna i bröst- och ryggsim
 • Kunna flyta på mage och rygg utan flythjälp
 • Simma några meter bröstsim på djupt vatten

Nybörjarsim Grodan Steg 2 6 – 8 år

Grodan Steg 2 är anpassad för barn i förskoleåldern.

Här fortsätter vi att repetera och bygga på utifrån grunderna i bröstsim från Grodan. Barnet har grundtekniken för bentag, armtag och crawlbenspark men han eller hon behöver fortfarande flythjälp.

Med individuell hjälp och stöttning från trygga simlärare utvecklas barnet i sin egen takt. Barnets glädje är stor när det målmedvetna arbetet ger resultat!

Mål

 • Befästa grundkunskaperna
 • Öka koordinationen mellan ben och armar
 • Simma helt självständigt

Nybörjarsim Fisken 6 – 8 år

Fisken är en fortsättningsgrupp för barn som kan simma minst tio meter och gärna gått simskola tidigare.

Barnet får finslipa på simtekniken och lära sig andra simsätt som crawl och ryggsim. Vi tränar mot att kunna simma längre distanser med rätt teknik.

Mål

 • Behärska korrekta arm- och bentag
 • Simma längre distanser
 • Känna sig trygg i att simma på djupt vatten i 25-metersbassäng

Fortsättningssim Hajen 8 – 12 år

I Hajen krävs att barnet kan simma minst 25 meter. Vi rekommenderar att barnet ska ha deltagit i Fisken.

Här får barnet utveckla sina kunskaper i bröstsim, crawl, ryggsim och provar grunderna i fjärilssim. Vi tränar också vidare på dyk från bassängkanten.

Hajen är fortfarande simskola i grupp.

Mål

 • Utveckla sin simteknik i crawl, bröst- och ryggsim
 • Behärska grunderna i fjärilssim
 • Förbättras utifrån individuella mål

Vattengympa

Vår vattengymnastik på Duva Pool & Motion i Linköping är väldigt omtyckt. Vi tror att vi har stans bästa varmvattenbassäng. Vattengympan finns även i Bromma (Beckomberga simhall).

Gästerna uppskattar det centrala läget, den trevliga miljön och den härliga temperaturen i vattnet, 33 grader. Med ett stort utbud av grupper för vattengymnastik kan vi hjälpa dig som själv vill börja gympa att hitta en bra grupp. Det går även att ordna bassängtid till större grupper som vill börja hyra hos oss.

Grupperna kör terminsvis vår och höst med början vecka 3 och vecka 35. Terminsavgiften gäller 16 gånger och betalas vid terminens början. Föranmälan krävs och det är bra om man är med från början eftersom det är ont om restplatser under terminen.

Bassängen är 140cm djup vilket är perfekt för vattengymnastik. För dig som är lite kort i rocken finns brädor att stå på. Omklädningsrummen har bastu och flera duschar, tvål och hårtork. Att göra vattengymnastik i skön varmvattenbassäng är ett skonsamt sätt att träna på. Träningen kan göras till det du vill att den ska vara.

Anmälan till grupp för vattengymnastik:
Ring eller mejla receptionen på 070-373 17 82 eller duva@duvapool.se för anmälan eller info om tillgängliga platser och betalningsalternativ. Du kan också boka direkt via knappen här under.